Seksueel geweld tegen jongeren

SEKSUEEL GEWELD TEGEN JONGEREN
Seksueel geweld komt voornamelijk voor tegen jongeren en met name meisjes. Meestal gebeurt dit door een bekende: vaak is deze dan dronken of heeft drugs gebruikt. Het misbruik wordt door de helft van de slachtoffers verzwegen uit angst, schaamte of ontkenning. Slachtoffers gaan pas praten, tegen vriend(in) of familie, als het hen iets oplevert zoals het verminderen van hun lijden of het krijgen van erkenning voor wat hen is overkomen. Gevolgen van seksueel geweld zijn met name een trauma ( een zogenaamde Post Traumatische Stress Stoornis), lichamelijk klachten en seksuele problemen. Mannen hebben meer kans op een trauma vooral door het taboe (‘ als man kun je geen slachtoffer worden’) en doordat er vaak meer lichamelijk geweld tegen hen gebruikt is.

Ontkennen van het misbruik door de omgeving is vaak 
traumatischer voor het slachtoffer dan het seksueel geweld zelf. Ook bij grote paniekreacties bij de ouders is de kans groter op stress bij het misbruikte kind. Ouders moeten dus proberen rustig te blijven. Campagnes bij middelbare scholieren om seksueel geweld te voorkomen leveren geen resultaat op. Daarom is het belangrijk al eerder hiermee te beginnen door uitgebreide trainingen en voorlichting. En door binnen het gezin te praten over wat kinderen wel en niet willen en mogen qua seks.

Slechts 20% van de slachtoffers krijgt een behandeling, maar dit is wel noodzakelijk. Op korte termijn gebeurt dit door middel van ‘ watchful waiting’ (een slachtoffer heeft dan regelmatig contact met een hulpverlener om te kijken hoe het gaat) en emdr (een traumabehandeling). Als het nodig is, kunnen na langere tijd andere vormen van therapie worden gevolgd zoals cognitieve gedragstherapie (veranderen van negatieve gedachtes en gedrag), emdr, schrijftherapie en ‘prolonged exposure’ (langdurig denken aan nare herinneringen, of opzoeken van dingen/mensen/plaatsen die aan de nare gebeurtenis doen denken: op een gegeven moment slijten dan de negatieve gevoelens).

Desiree
Psycholoog Online Consultatie
(Bron: Dr. Bicanic, Wilhelmina Kinderziekenhuis)