Hormonaal ongemak

Menstruatie

Als vrouw zijn maak je nogal wat mee met de ontwikkeling van je lichaam. Een van de langst durende en wellicht voor vele vrouwen, ook de lastigste periode is de Menstruatie. Deze periode kan gepaard gaan met gevarieerde klachten. Het verschilt van vrouw tot vrouw. Feit is dat je menstrueert vanaf een jonge leeftijd (vroege puber jaren) tot aan de menopauze. Een hele lange tijd dus.

Wat is menstruatie? Eigenlijk niets anders dan dat de baarmoeder wordt schoongemaakt wanneer de eicel niet is bevrucht. Dit is een Hormonaal proces van circa twee weken in de maand en dat zijn de dagen voor en tijdens de menstruatie. Deze periode is niet voor alle vrouwen klachtenvrij. De meest gehoorde klachten zijn: stemmingswisselingen, hoofdpijn, rugpijn, buikpijn, vermoeidheid en bepaalde eetbehoeften. Al met al geen leuke tijd en daar komt nog bij dat deze periode ongeveer 30 jaar van je leven kan duren. Wat kun je tegen de pijnen doen? Je kunt daar pijnstillers voor gebruiken via de reguliere of alternatieve geneeswijzen. Je kunt ook zonder medicijnen klachten opvangen door bijvoorbeeld een warme kruik tegen je buik aanhouden en/of voldoende rust inlassen.

 

PMS

Bij sommige vrouwen zijn de klachten heviger en duren geregeld langer dan de normale menstruatie periode. Dan is waarschijnlijk sprake van PMS (Pre Menstrueel Syndroom). De klachten die hierbij horen, komen iedere maand terug in een patroon. Dat houdt in: als je uitgaat van een ‘normale’ cyclus van 4 weken, dan zou je één week klachtenvrij zijn en drie weken van klachten last hebben. Meest voorkomende PMS klachten zijn: buikkrampen, migraine, woede, agressie, opgeblazen gevoel, pijnlijke borsten en somberheid. PMS heeft een enorme impact op het dagelijks leven van vrouwen die daar last van hebben. De problemen treffen de relatie of het werk, waardoor onzekerheid en gebrek aan zelfvertrouwen ontstaan. Als klachten je dagelijks leven zwaar belasten, kun je daar iets aan doen. Daar zijn middelen voor te verkrijgen.

Het is raadzaam om zowel bij menstruatie- als PMS klachten eerst je huisarts te bezoeken en vast te laten stellen waar de oorzaak ligt van je klachten en niet zelf probeert om van je klachten af te komen met allerlei middelen die verkrijgbaar zijn. Door onwetendheid van de werking van ‘vrij’ verkrijgbare middelen, kun je meer schade aanbrengen in je lichaam, waardoor je per saldo meer klachten bij krijgt. Kies je niet voor reguliere medicijnen, kun je ook kiezen voor natuurgeneeswijzen. Ook hierin goed onderzoeken of zij juist gekwalificeerd zijn om jou te kunnen helpen.

 

Nyantrie 

Therapeut 

Online Consultant bij www.onlinecosultatie.nl